Een keukenmachine is ontzettend handig. Niet alleen kan het je veel werk uit handen nemen, je kunt er ook heel gemakkelijk gerechten mee maken die zonder keukenmachine niet mogelijk zijn. Een aanrader in elke keuken dus! Maar er is veel keuze in keukenmachines, en een keukenmachine kopen doe je niet zonder goede voorlichting. Hoe kun je het beste een keukenmachine kiezen? En wat kan een keukenmachine? Wat is het verschil keukenmachine en foodprocessor? In dit artikel vind je antwoord op deze vragen.

Wat kan een keukenmachine?

Een keukenmachine is voornamelijk geschikt voor mengen, kneden en kloppen. Keukenmachines worden geleverd met verschillende mengkom accessoires, zoals een garde, een klopper en een deeghaak. Hiermee kun je verschillende taken uitvoeren zoals het kloppen van eiwitten of het maken van deeg. Een keukenmachine kan vaak uitgebreid worden met extra accessoires, zodat je hiermee ook kunt mengen, snijden of hakken. Ook zijn er aanvullende accessoires voor het maken van ijs, pasta en soep. Bij een keukenmachine kiezen moet je goed kijken naar wat een keukenmachine kan.

wat kan een keukenmachine

Wat is het verschil keukenmachine en foodprocessor?

Je hoort de term food processor vaak gebruiken als synoniem voor keukenmachine, maar klopt dat wel? Wat is het verschil keukenmachine en foodprocessor? Een food processor is een combinatie van een hak- en snijmachine, een kneedmachine en een mixer. Deze verschillende opties kunnen, doordat er bij de food processor diverse accessoires geleverd worden, waaronder kneed- en mix haken, en verschillende snijbladen. Een food processor is daarom ideaal voor hakken, malen en mengen, vooral voor dikkere mengsels. Soms zitten bij foodprocessor ook aanvullende opzetstukken, zoals een citruspers of blender. Daar kun je ook op letten bij een keukenmachine kiezen.

verschil keukenmachine en foodprocessor

Een keukenmachine is vooral een kneed- en mengmachine om je te helpen bij het kneden van deeg en bijvoorbeeld het kloppen van eiwitten of slagroom. Ze hebben een grote, open kom en worden van bovenaf aangedreven door een deeghaak of een garde. Op deze manier kun je zowel veel kracht zetten (bij deeg) als veel lucht toevoegen (bij kloppen). Wat kan een keukenmachine allemaal? Je kunt deeg kneden met de deeghaken en sauzen of beslag maken met de mixers. Met de juiste accessoires is ook een combinatie van hakken en mengen mogelijk, zodat je zelf pesto of humus of ijs kunt maken. Er zijn nog wel verschillen in keukenmachines, waar je op moet letten bij een keukenmachine kiezen.

Hoe moet ik een keukenmachine kiezen?

Er zijn verschillende zaken waar je op moet letten bij een keukenmachine kiezen. Na de uitleg over het verschil keukenmachine en foodprocessor is de eerste vraag welke van de twee je wilt. Wat kan een keukenmachine bijvoorbeeld betekenen qua hulp bij het koken en bakken? Als je dat weet, moet je daarnaast nog letten op enkele technische zaken als de grootte (zowel van de gehele machine als van de mengkom) en het vermogen. Voor het kneden van deeg is meer vermogen nodig dan voor het kloppen van eiwitten. Ook de snelheid is daarbij van belang, dus het is handig als je keukenmachine verschillende snelheden heeft. Je kunt ook een keukenmachine kiezen die veel accessoires heeft, zodat je makkelijk uit kunt breiden. Tenslotte is het nog praktisch om te kijken of je keukenmachine eenvoudig schoongemaakt kan worden.

Veel kook- en bakplezier met de nieuwe keukenmachine!