Leven in de keuken

De leefkeuken

De tijden waarin de keuken louter het domein was van bedienden of moeder de vrouw liggen ver achter ons. Vandaag de dag is de keuken namelijk niet langer een half verborgen ruimte waarvan de deur steevast dichtgaat als er bezoek op de drempel staat. Integendeel: de keuken is aan een opmars bezig en wordt steeds belagnrijker in huizen, getuige ook de opmars van open keukens.
Geen wonder dus dat in deze tijden ook de leefkeuken aan aandacht wint. Steeds meer mensen zien immers in dat de keuken een belangrijke functie heeft binnen een huishouden, en maken er dan ook een plaats van gezelligheid en ontmoetingen van: een leefkeuken.

In alle geuren, kleuren, …

Leefkeukens komen in alle mogelijke vormen en stijlen. Wanneer het erom gaat een dergelijke plaats in te richten is er werkelijk maar een grens: die van je eigen creativiteit. Zo zijn er leefkeukens met een moderne en minimalistische look, om even tot rust te komen en te ontsnappen aan de sleur van alledag. Maar evenzeer bestaan er leefkeukens gevuld met allerhande dingen en dingetjes, elk met hun eigen verhaal, of leefkeukens gewijd aan het koken zelf, vol van geurige kruiden. Ik ben zelfs ooit een leefkeuken tegengekomen ingericht als bibliotheek. Een goede dampkap lijkt me dan van levensbelang, maar anderzijds kan ik me ook wel inbeelden dat een sappig romannetje geen kwaad kan terwijl de groenten pruttelen.

Typisch is ook de keuken die geregeerd wordt door het kind. Kenmerkend zijn in dit geval niet zozeer design en stijl als wel een overvloed aan speelgoed, liefst op de meest hinderlijke plaatsen. Niets gaat namelijk boven het bouwen van een gebouwtje in LEGO terwijl mama of papa aan het fornuis staat.

de leefkeuken

… soorten en maten

Nu denkt u waarschijnlijk dat een leefkeuken een stijlconcept is voor de upper class, die graag mee is met de laatste mode en zich een keuken kan veroorloven groot genoeg om zowel een fornuis en alle toebehoren als een volledig uitgeruste woonkamer in onder te brengen. Niets is echter minder waar. Want, zoals gezegd, de enige limiet die een leefkeuken kent, is de creativiteit van wie hem inricht. Met andere woorden: een gezonde dosis plannen maakt zelfs van de kleinste ruimte de plaats waar jij het liefste bent. Op het internet vind je overigens genoeg voorbeelden om je van inspiratie te voorzien, mocht dat nodig zijn. Zo staat niets je in de weg om je gedachten de vrije loop te laten en je keuken helemaal aan te pakken.

Een weerspiegeling van je leven

Wees daarbij overigens vooral niet bang om fouten te maken. Net zoals het leven zelfs is ook de leefkeuken immers een proces dat evolueert onder invloed van alles wat er rond je gebeurt. Het kan geen kwaad om je keuken zo nu en dan eens helemaal om te gooien. Zolang hij maar weerspiegelt wie jij bent. Want alleen zo wordt het een ruimte waar je je goed genoeg in voelt om er dag na dag te leven.

Wat het resultaat ook moge zijn, de volgende gouden regel is steeds van tel: in een leefkeuken gaat het om meer dan enkel de keuken. Er wordt namelijk geleefd. En of dat nu gaat om pingpong tussendoor of de krant ’s ochtends maakt helemaal niets uit.