Heb jij of heeft één van je huisgenoten snel last van kortademigheid of astma? Dan kan een vloer in huis een grote rol spelen. Astma of kortademigheid door allergieën kunnen veroorzaakt of versterkte worden door prikkelingen die de luchtwegen irriteren. Die prikkelingen kunnen rondvliegende stofdeeltjes zijn, honden-, of kattenharen en huisstofmijt. Stof en haren komen in elk huis voor, maar je kunt het zo veel mogelijk proberen te bestrijden door een goede vloer in huis te hebben liggen. Een voorbeeld is vinyl laminaat, waarover je in dit blog meer leest.

Wat is vinyl laminaat

Vinyl laminaat is een soort laminaat, gemaakt van vinyl. Vinyl heeft de eigenschap dat het flexibel is en toch heel stevig. Een vinyl vloer wordt ook wel eens verward met zijl, maar dat is tegenwoordig hele andere koek. Vinyl laminaat bestaat uit meerdere lagen, gemaakt van kunststof (polyvinylchloride), omhuld met een beschermlaag en verharde toplaag. De toplaag bepaalt de slijtvastigheid van de vloer en de uitstraling. Op de toplaag wordt een print gedrukt in de houtlook of in tegellook. Vinyl laminaat is daardoor, net als gewoon laminaat, passend voor ieder interieur in ieders stijl. 

Gemakkelijk schoon te houden

Vinyl laminaat is zo goed in een huishouden waar mensen gevoelige luchtwegen hebben, doordat het zo goed schoon te maken is. De vloer kan heel iets een houtnerf hebben om de natuurlijke uitstraling extra kracht bij te zetten, maar dit is zo minimaal dat dit geen effect heeft op het gemakkelijk schoonmaken. Door te stofzuigen en te dweilen, heeft u de vloer weer spik en span. Hiervoor hoeft u geen apart onderhoud uit te voeren. De vloer is namelijk glad en neemt ook geen stof op zoals bijvoorbeeld tapijt of een vloerkleed wel zou doen.

Goedkope vloersoort

Vinyl laminaat is een goedkope vloersoort, helemaal voor de voordelen die je ervaart als je de vloer hebt gelegd. Het is namelijk geluiddempend door de schuimlaag die in de vloer verwerkt wordt. Daarmee is het ideaal voor een bovenverdieping of voor in een appartement. Daarnaast is de vloer ook vochtbestendig en zoals hierboven genoemd erg goed te onderhouden. De vloer is gemakkelijk te leggen, ook zelf en daar bespaar je al een hele hoop mankracht mee en dus geld. Daarnaast is de vloer in vergelijking met natuursteen of parket ook goedkoop, omdat het van kunststof gemaakt is en recyclebaar materiaal.

Vinyl laminaat bij speciaalzaak kopen

Vinyl laminaat wordt wel eens met zijl vergeleken. Dat komt deels van vroeger uit, toen vinyl laminaat nog niet van goede kwaliteit was, maar ook door aanbieders die kwalitatief slechte vloeren leveren. Wees zeker van een goede vloer en koop deze bij een speciaalzaak. Bebo Parket in Vriezenveen is een speciaalzaak die beweert dat het de goedkoopste vloerenaanbieder is, zonder dat er bespaard is op kwaliteit.