De vriezer is één van de handigste uitvindingen van de afgelopen honderd jaar. Het is een basiselement in ieder huishouden doordat een vriezer voor zoveel gemak zorgt. Pas wanneer je een eigen keuken aan het inrichten bent kom je er achter welke keuzes je hebt. Kies je voor een lademodel, of toch liever een kist? Hoort hij in de keuken thuis of zitten er voordelen aan een vriezer in de garage? Hier zijn een aantal overwegingen om te maken over de plaatsing van je vriezer.

Plaats je de vriezer in de keuken of in de garage?

Een vriezer in de keuken lijkt een vanzelfsprekend iets: daar bereid je namelijk al je maaltijden. Het is logisch om ingrediënten uit de vriezer meteen bij de hand te hebben wanneer je ze nodig hebt, en het invriezen van restjes is ook zo gebeurd. Een vriezer in de keuken biedt dus voornamelijk gemak. Toch kiezen veel mensen voor een vriezer in de garage. Het voordeel hiervan is dat je ruimte overhoudt in de keuken, wat vooral voor huizen met kleinere keukens van belang kan zijn. Bovendien is de garage gebruikelijk een flink aantal graden kouder, waardoor je kunt besparen op elektriciteitskosten. Let wel op: niet alle vriezers zijn geschikt voor de garage. Sommige vriezers functioneren niet goed wanneer de temperatuur van de ruimte te laag is. Kijk bij het aanschaffen van een vriezer dus of de klimaatklasse past bij de ruimte waar de vriezer geplaatst wordt.

vriezer-in-de-keuken

Vriezer met lades of een kist?

Traditionele vrieskisten zijn grote bakken met een klep bovenop. Hier kun je al je bevroren etenswaren in kwijt door ze op te stapelen. Het grote voordeel van vrieskisten is dat je niet beperkt wordt door de indeling van de vriezer. Containers van allerlei verschillende formaten kunnen naast elkaar worden gelegd en boven elkaar worden opgestapeld. Het nadeel aan deze kisten hangt samen met het voordeel: doordat er geen indeling is kan het ook snel een rommelige vriezer worden. Wie geen grote producten in de vriezer wil plaatsen en wel van een beetje structuur houdt kan kiezen voor een staande vriezer. Deze vrieskasten hebben verschillende lades en openen aan de voorkant. Zo kun je de vriezer ordenen en weet je altijd waar je je verschillende etenswaren kunt vinden. Bovendien is een vrieskast door zijn vorm beter geschikt voor een plaatsing in de keuken.

Inbouw of losstaande vriezer?

Een inbouwkeuken zorgt ervoor dat je keuken er in één oogopslag compleet en uniform uitziet. Het is een mooie manier om de verschillende apparaten en kasten van je keuken samen te brengen. Het laten inbouwen van al je apparatuur kan echter wel een prijzige keuze zijn. Je betaalt niet alleen voor de vriezer maar ook voor de afwerking, tenzij je handig genoeg bent om zelf aan de slag te gaan. Het voordeel van een losstaande vriezer is niet alleen de prijs, maar ook de flexibiliteit. Je kunt de vriezer gemakkelijk verplaatsen. Dit is handig voor een grote schoonmaak, maar ook wanneer je ruimte wilt om je keuken te blijven vernieuwen.

Er zijn vele keuzes die je kunt maken wanneer je een nieuwe vriezer aan wilt schaffen. De plaatsing van de vriezer hangt af van je levensstijl, de grootte van je huis, of het gebruik van de vriezer. Wat je voorkeuren ook zijn: je hebt genoeg opties om uit te kiezen.