Net verhuisd, of uw oude keuken is toe aan een goede opfrisser, maar u wilt niet direct overgaan op een hele nieuwe keuken? Dat is in veel gevallen ook helemaal niet nodig want een goede verfbeurt kan wonderen verrichten en uw keuken weer een frisse en geheel nieuwe uitstraling geven.

Denk hierbij ook aan de keukenkastjes en de deuren, want een strakke, nieuwe verflaag op het houtwerk verandert de aanblik van de keuken ingrijpend en dat zonder al teveel kosten. U zit ook niet met de rompslomp van een hele verbouwing, maar heeft toch het idee dat u een nieuwe keuken heeft.

U kunt hiervoor natuurlijk een schilder aannemen. Dat is makkelijk, want dan weet u zeker dat het werk goed gedaan wordt en heeft u er geen omkijken meer naar.

Maar daar zit wel een kostenplaatje aan verbonden, en als u een beetje handig bent is het schilderen van de keuken heel goed te doen.

Voorbereiding

Bij het schilderen van de keukenmuren zijn er verschillende mogelijkheden. De keuken is tenslotte een belangrijke ruimte waar veel gewerkt wordt. Er wordt gekookt en gebakken, dus krijgt de verf te maken met stoom, vet en hitte.

Voordat het echte schilderwerk kan beginnen moet de ondergrond dan ook volledig verfklaar zijn. En dat doet u door de muren goed voor te bewerken.

Eventuele oneffenheden moeten zorgvuldig worden weggewerkt met een goede plamuur en de muren moeten ontvet worden. Soms heeft u te maken met vochtige en natte muren en moet er nieuw pleisterwerk worden aangebracht. Bij natte muren moet u het nieuwe stucwerk volledig laten opdrogen en dat is niet binnen een uurtje gepiept. Daar moet u zeker enige dagen tot een week voor rekenen.

Het schilderen van de wanden

Voor het schilderwerk in uw keuken is het niet onverstandig om een van de betere kwaliteiten muurverf te kopen. Er bestaat muurverf die goed schrob-en slijtvast is en het is vanzelfsprekend dat de verf waterwerend moet zijn. Er zijn nogal wat mogelijkheden die goed te betalen zijn. Vraag uw plaatselijke verfwinkel eens om raad als u door de bomen het bos niet meer ziet.

Houtwerk

Het houtwerk in de keuken, zoals deuren, kozijnen en in het bijzonder de keukenkastjes kunnen met een goede voorbereiding en een dosis goede wil snel voor een verbluffende nieuwe uitstraling zorgen. Zorg er wel voor dat u alles waar u de verf niet wilt hebben goed afplakt!

Kort stappenplan

* Ontvet en schuur de ondergrond

* Vul gaten en oneffenheden strak op, stofvrij maken

* Verf de kastjes met een grondverf. Voorkom strepen.

* Naschuren en stofvrij maken

* Aflakken met de door u gekozen verf

Conclusie

Het is wel wat werk om alles goed en strak geschilderd te krijgen, maar of u nu zelf wilt klussen na het verhuizen of liever een schilder wilt aannemen, het schilderen van uw keuken is goed mogelijk zonder al teveel kosten en als het achter de rug is kunt u weer met een tevreden gevoel jaren lang genieten van uw ‘nieuwe’ keuken.