Voor veel mensen is de keuken het kloppend hart van het huis. Je start je dag er met een kopje koffie of thee, misschien werk je er overdag wel eens en in de avond kook je er een lekker maaltje. Juist omdat de keuken vaak zo intensief wordt gebruikt, is het belangrijk dat deze ruimte schoon en schimmelvrij is. Toch komt schimmel regelmatig voor in keukens. In dit artikel vertellen we je meer over hoe je je keuken gezond en hygiënisch houdt.
Hoe schimmel ongemerkt in je keuken ontstaat
Nu denk je misschien: schimmel in mijn keuken, hoe dan? De kans is groot dat je het niet eens doorhebt op het moment dat het zo is. De keuken is echter wel een heel goede plek voor schimmels om zich te ontwikkelen. Tijdens het koken komt er bijvoorbeeld al ontzettend veel vocht vrij. Daarnaast zorgen apparaten zoals vaatwassers, waterkokers en stoomapparaten ook voor een vochtige omgeving.
Op den duur kunnen er schimmels ontstaan op verschillende plekken in je huis, vooral op plekken die je niet iedere dag ziet. Denk bijvoorbeeld achter de kastjes, schimmels op muren, langs het plafond of in hoeken. Het vervelende hiervan is dat je het vaak pas goed ziet op het moment dat de schimmel er al even zit. Schimmels zijn helaas erg ongezond, waardoor het van belang is om meteen actie te ondernemen om zo je keuken gezond en hygiënisch te houden.
Goed ventileren in de keuken maakt groot verschil
Een van de stappen die je zelf kunt zetten bij het verwijderen van schimmels is ventileren. Het is belangrijk om tijdens het koken of het draaien van de vaatwasser de ruimte goed te ventileren. Dit doe je bijvoorbeeld door het raam even open te zetten of door de afzuigkap aan te zetten. Frisse lucht helpt goed om vocht af te voeren, dus doe dit ook zeker in de winter, ook al is dat even een beetje fris.
Dagelijks simpel en snel schoonmaken
Daarbij is het slim om na het koken het aanrecht goed schoon te maken. Dit hoeft echt niet veel tijd of moeite te kosten en het kan je wel veel gedoe achteraf besparen. Kijk ook goed welke plekken vochtig zijn geworden tijdens het koken en droog deze goed af. Door regelmatig schoon te maken zorg je ervoor dat schimmels zich niet kunnen hechten en dat is erg belangrijk in het proces van hoe schimmels ontstaan. Neem er dus even kort de tijd voor en de kans op schimmel is veel minder groot.
Toch extra stappen nodig bij hardnekkige schimmels?
Zie je toch donkere plekjes op de muren of in de hoeken? Soms is schimmel gewoon hardnekkiger dan je had verwacht, waarbij een schoonmaak niet meer goed helpt. In dat geval kun je speciale anti-schimmel producten gebruiken of een professional inschakelen om de boel schimmelvrij te maken. Belangrijk: pak niet alleen de zichtbare plekken aan, maar kijk naar de oorzaak zodat schimmels niet binnen no-time weer terug zijn. Een schimmelvrije keuken is namelijk veel gezonder en een stuk hygiënischer.
