De keuken is een belangrijk vertrek in het huis. Er wordt (bijna) elke dag gekookt. Aangezien er wordt gewerkt met vuur, scherpe voorwerpen en elektriciteit dient het de aanbeveling om deze gezellige en nuttige plek vooral ook een veilige plek te laten zijn. Wat kun je er allemaal aan doen om de veiligheid in de keuken te optimaliseren? Hieronder worden een aantal tips op het gebied van de veiligheid in de keuken in het algemeen en de kinderveiligheid keuken in het bijzonder weergegeven.

Brand en veiligheid in de keuken

1. Als u de vaatwasser of oven opentrekt vlak na gebruik dan komt er hete stoom uit wat zelfs brandwonden tot gevolg kan hebben. Hang er nooit direct voor met het gezicht en houdt ook kinderen en huisdieren uit de buurt. De oven zelf wordt ook heet en hier zou een ovenruitbeschermer geplaatst kunnen worden.

2. De vetroosters in de afzuiger moeten regelmatig ontvet worden want dit vet is ook brandbaar.

3. Gebruik geaarde stopcontacten. In de keuken worden water en elektriciteit vlak naast elkaar gebruikt. Een verkeerde verdeling van de stroom kan al snel de veiligheid in de keuken in het geding brengen en tot brandgevaar leiden.

4. Als er sprake is van de vlam in de pan probeer deze dan nooit met water te blussen maar dek de pan af met een deksel. Het verhogen van de veiligheid in de keuken bestaat dus ook uit het juist handelen bij kleine problemen die zich voordoen.

5. Plaats een brandmelder in de koken. Een rookmelder detecteert rookontwikkeling en een brandmelder detecteert hele hoge temperaturen.

Messen, scherpe randjes en veiligheid in de keuken

1. Messen, scherpe voorwerpen of een schaar niet laten rondslingeren op het aanrechtblad. Als er kind erbij kan leidt dit een onveilige situatie. Ook is de kans groter dat er een mes of iets scherps op de eigen voeten belandt.

2. Keukenkasten, aanrechthoeken en keukentafels kunnen scherpe randjes hebben. Plak hier een plastic of rubberen bescherming op zodat het stoten met ernstige gevolgen wordt voorkomen.

veiligheid in de keuken

Hygiëne en veiligheid in de keuken

1. Gebruik een vaatdoekje één dag en vervang deze dan
2. Let op kruisbesmetting (door rauwe kip op een snijplank te snijden waar ook groente op wordt gesneden)
3. Controleer regelmatig of de koeling in de koelkast op de juiste temperatuur staat (in de zomer mag deze hoger staan dan in de winter) en gooi producten die over de houdbaarheidsdatum zijn weg
4. Was altijd de handen voor het bereiden van een maaltijd
5. Als het werkblad scheurtjes en groeven bevat dan is dit een broeiruimte voor vuil en bacteriën, wees hier extra alert op en laat de groefjes vullen of vervang het werkblad.

Kinderveiligheid keuken

De keuken is niet alleen een plek waar ouders komen. De kinderen zijn er ook graag omdat het de plek is waar vaak lekkere dingen staan maar ook omdat er nogal wat gebeurt en er veel interessante apparatuur staat.

1. Ovens en elektrische kookplaten kunnen worden voorzien van een kinderslot.
2. Zet nooit stoelen in de keuken die een kind kan gebruiken om naar het aanrecht te klimmen.
3. Gebruik zoveel mogelijk de achterste pitten op het fornuis. Zo wordt voorkomen dat een kind er vanonder af bij kan.
4. Laden zijn gevaarlijk omdat de vingertjes hiertussen kunnen komen maar ook omdat de laden gebruikt kunnen worden om op het aanrechtblad te klimmen.